szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt egy kínai rakéta törmelékei az Atlanti-óceánba csapódtak volna, az űreszköz megmaradt darabjai – a becsapódás utolsó fél órájában – New York fölött is átrepültek.

Bár a Földre gyakran hullanak vissza nem használt űreszközök darabjai, ezek általában csak kisebb, veszélytelen törmelékek. 1991-ben viszont egy jókora, irányítatlan műszer került az atmoszférába: ez volt a 39 tonnás Szaljut-7 szovjet űrállomás. A történet most azért lett ismét aktuális, mert egy valamivel könnyebb, de így is közel 20 tonnás rakéta nemrég irányíthatatlan formában a légkörünkbe lépett – írta a Live Science.

A Hosszú Menetelés-5B típusú nehézrakéta május 11-én tért vissza bolygónkra, de a repülése utolsó fél órájában még a New York-i Central Park fölött is elhaladt. Az összességében 17,8 tonnás rakétadarab maradványai végül Mauritánia partjainál az Atlanti-óceánba zuhantak. (A légkörben való felizzást a hajtómű tömör részei élték csak túl, a többi még menet közben elégett.)

A Hosszú Menetelés 5B az új kínai űrállomás Föld körüli pályára állításhoz szükséges eszköz. A rakétát teszt jelleggel bocsátották fel május 5-én. A szakértők viszonylag pontosan meg tudták jósolni az űreszköz pályáját, amely magyar idő szerint május 11-én 17:33-kor lépett be a légkörbe. A Harvard Egyetem csillagásza, Jonathan McDowell ugyanakkor megjegyezte, még nem látott olyan űreszközt, amely zuhanása közben lakott terület fölött szállt volna el.

A Földre visszahulló rakétadarabok a legtöbb esetben egyébként a Csendes-óceán déli medencéjénél, egy szárazföldektől távoli területen érnek földet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!