szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy minden korábbinál nagyobb kutatás adatai szerint bizonyos etnikai csoportoknál magasabb a koronavírus miatti halálozás kockázata.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírus kapcsán számos részlet még tisztázatlan a kutatók előtt, de egy dologban most sikerült valamivel előrébb jutniuk: a medRxiv egészségügyi szakoldalon megjelent, publikálás előtt álló eredmények szerint a fekete és ázsiai emberek nagyobb veszélyben vannak a koronavírus miatt, ők ugyanis nagyobb valószínűséggel halnak bele a fertőzés okozta betegségbe, mint a kaukázusi, vagy europid rassz tagjai.

Az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő oldal által is idézett kutatást három nagy brit intézmény, köztük az Oxfordi Egyetem és az ország az egészségügyi szolgálata (National Health Service, NHS) segítségével végezték, 17,4 millió, az Egyesült Királyságban élő (felnőtt) páciens adatai alapján. Az adatgyűjtés február 1. és április 25. között zajlott. A vizsgálatból a kutatók szerint nem igazán rajzolódik ki más, mint amire korábban már következtettek.

A magasabb halálozási arány oka az lehet a tanulmány írói szerint, hogy ezekben a közösségekben fokozottabban fordulnak elő olyanok, akik diabéteszben vagy szívbetegségben szenvednek. Márpedig e két egészségügyi tényezőnek egyértelmű köze van a koronavírus miatti súlyos, halállal végződő esetekhez. Az Oxfordi Egyetem saját oldalán úgy fogalmaz: a kutatás elsöprő bizonyíték arra vonatkozóan, mik azok a kockázati tényezők, amelyek a koronavírus miatti halálesetekhez kapcsolódnak.

A hátrányos helyzetű társadalmi háttérrel rendelkezőknél – például azok, akik nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz vagy más társadalmi-gazdasági terhektől szenvednek – szintén nagyobb a halálozási kockázat a kutatók szerint. A vizsgálat, teszik hozzá, további erősíti azt a korábbi megállapítást is, amely szerint az idősebb férfiak, a súlyosabb asztmában és ellenőrizetlen cukorbetegségben szenvedők is magasabb kockázatnak vannak kitéve a Covid-19 esetében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem innen indulna Tenerifére járat” – vidéki repterek fejlesztéséért bolondul a kormány

„Nem innen indulna Tenerifére járat” – vidéki repterek fejlesztéséért bolondul a kormány

Ez azonnal bejelez, ha más megkaparintja az ön jelszavát

Ez azonnal bejelez, ha más megkaparintja az ön jelszavát

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap