szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki sokáig visel arcmaszkot, túl sok szén-dioxidot fog belélegezni, ez pedig ártalmas az egészségre. A Facebookon is terjedő állításnak némi valóságalapja ugyan van, de a Snopes tényfeltáró oldal szerint összességében nem igaz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A maszkviseléssel nemcsak annak az esélye csökken jelentős mértékben, hogy hordozóként átadjuk a kórokozót, hanem azé is, hogy elkapjuk azt egy fertőzött személytől. A Snopes alaposan megvizsgálta, van-e ennek alapja.

Hipoxia vs. hiperkapnia

A hipoxia a sejtek oxigénhiányos állapotát jelent, míg a hiperkapnia a vér szén-dioxid szintjének emelkedését jelenti.

A maszkviseléssel kapcsolatos hasznos tanácsok mellett számos kétes hitelességű tipp kering a Facebookon. Az egyik ilyen állítás szerint az arcmaszk tartós viselése egészségügyi problémát okozhat. Ennek egyik eredeti forrása a Vanguard nevű híroldalon olvasható cikk. Egy bizonyos Dennis A Castro B jegyzi, aki szerint a maszkok viselése – illetve az emiatt megnövekedő szén-dioxid inhaláció – többek között diszkomfortérzetet okoz, szédülhetünk tőle és tompulhatnak miatta a reflexeink.

A Facebookon viszont nemcsak hipoxiával riogatják az embereket, hanem hiperkapniával is.

©

A hiperkapnia tünetei között többek között megtalálni a szédülést, a fáradtságot, a fejfájást, a zavartságot és a légszomjat is, súlyos esetben pedig eszméletvesztést vagy kómát is okozhat. Az olyan légzőszervi megbetegedések, mint az krónikus obstruktív tüdőbetegség hipoxiát és hiperkapniát is eredményezhet.

A Snopes által megkérdezett szakemberek úgy vélik, kicsi az esély arra, hogy ilyesmi előforduljon. Abrar Ahmad Chughtai, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem oktatója szerint sem hipoxia, sem hiperkapnia nem fordulhat elő a sebészi maszkok vagy a textil használatakor, mert ezek az arcmaszkok nem illeszkednek szorosan viselőik arcára.

©

A járványügyi szakember szerint a szorosan illeszkedő arcmaszkok esetében szédülést nem, fáradékonyságot viszont tapasztalhatunk. Az amerikai Stanford egyetem mérnökei ezért már olyan FFP2-es maszkok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek csökkenthetik az oxigén hiányát. Ugyanakkor ezt is csak azok tapasztalhatják, akik huzamosabb ideig viselik, a Reutersnek nyilatkozó szakember szerint aki csak rövid ideig viseli – például elmegy vele a boltba és haza –, az nem valószínű, hogy ilyen tüneteket produkál.

Az amerikai járványügy valóban azt javasolja az embereknek, hogy textilből készült maszkot viseljenek – ám ennek csupán az az oka, hogy az FFP2-esek így nagyobb számban maradnak meg az egészségügyi dolgozóknak.

©

A Vanguardon megjelent cikkben azt is olvashatjuk, hogy vezetés közben például rendkívül veszélyes maszkot viselni. Chughtai szerint azonban ez nem így van, sőt, még egy futónak sem lesz baja, feltéve, hogy eleve nincs semmilyen légzőszervi megbetegedése. A szakember úgy látja, a maszkviseléssel kapcsolatban viszonylag kevés a kutatás: voltak, akik légzési nehézséget ugyan tapasztaltak, hipoxiát azonban nem.

Mindezek fényében a Snopes a közösségi médiában ezzel kapcsolatban keringő, veszélyről szóló állítások zömét hamisnak nevezte, mert bár a légzőszervi megbetegedéssel rendelkezőknél valóban lehet probléma, összességében nem kell a maszk viselésétől tartani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!