szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levegőszennyezés eddigi változásáról közzétett országos program grafikonjai kijózanítók a Népszava szerint.

Jelen formájában értékelhetetlennek tartják civilek az évtized több mint egy éves késéssel közzétett, uniós követelmények szerinti légszennyezés-csökkentési kormányprogramját – olvasható a Népszava keddi cikkében.

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP) szerint a most kezdődő évtizedben 13 százalékkal, 2030 után pedig további 55 százalékkal csökkentené levegőben keringő, 2,5 mikronnál kisebb szállópor-részecskék (PM2,5) mennyiségét a kabinet.

A lap azonban azt írja, hogy a szennyezés eddigi változásáról közzétett grafikonok “kijózanítók”: a légszennyezés szempontjából legfontosabb, 10 mikronnál kisebb részecskék (PM10) kibocsátása 2000 és 2017 között alig változott, noha, teszik hozzá, 2013 óta azért látszik némi csökkenés.

Hasonló ívet mutat a PM2,5, ezen belül a lakossági szennyezés azonban szinte töretlenül nő"

– írták.

“Ez elsősorban a fűtésre, kisebb részt pedig az iparra és a mezőgazdaságra vezethető vissza. Annál is inkább, mert a háztartásokban felhasznált tűzifa mennyisége 2005 és 2013 között több mint kétszeresére ugrott és azóta sem változott jelentősen. A légszennyezés és az általa okozott betegségek szempontjából szintén kiemelt szerepű, elsősorban a közlekedés által kibocsátott nitrogén-dioxid mennyiségének örvendetes visszaesése viszont épp 2013 körül fékeződött le. Bár 1990 óta a kén-dioxid-kibocsátás a töredékére esett, 2005 és 2016 között már bizonytalanabb a csökkenés, 2017 pedig emelkedést mutat.”

Az sem igazán derül ki az anyagból a lap szerint, hogy ezek az értékek milyen eltérést mutatnak a határértékektől.

Érzékletes táblázatban mutatják be viszont, hogy bár – a PM2,5 kivételével – a légszennyező anyagok mennyisége 2005 és 2017 között csökkent, addig az még mindig jelentős elmaradást mutat a 2020-as, pláne a 2030-as céloktól.

Az OLP akkor sem alkalmas a terhelés érdemi mérséklésére, ha a belefoglalt intézkedések megvalósulnak, de ez is igen kétséges – írták a Levegő Munkacsoport (LMCS) közleményében. A civil szervezet szerint az is kérdéseket vet fel, hogy a terveket miként hajtják végre.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!