Virológus: Csak időt nyertünk, a vírusveszély nem múlt el

Őszre újra belobbanhat a járvány, nyáron az emberek mozgása fenntartja az elterjedését Kemenesi Gábor virológus szerint. A mostani lazítást nem járványügyi, hanem más okok indokolják – mondta a Népszavának adott interjúban.

  • hvg.hu hvg.hu
Virológus: Csak időt nyertünk, a vírusveszély nem múlt el

Koronavírus-járvány

Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Le is csendesedhet, de fel is lobbanhat a járvány nyáron Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint, akivel a Népszava készített interjút. A virológus arról beszélt, hogy továbbra is komolyan kell venni a vírust, ami még köztünk van.

Azt mondta, fel kell adnunk a biztonságérzetünket, és veszélyes az újranyitás, mert csak időt nyertünk más országokhoz képest, ugyanakkor

a mostani lazítás nem járványügyileg, hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek.

Veszélyt jelent szerinte még, hogy sok ország számít gócpontnak – ahonnan be tudják hurcolni a vírust –, és még sehol sem alakult ki megnyugtató átfertőződöttség. Pozitívként értékelte ugyanakkor, hogy már tudatosabbak vagyunk a kórokozóval szemben, és

nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb.

A vírusról már tudjuk például, hogy cseppfertőzéssel terjed, és komolyabb mint a influenza. Azt ugyanakkor nem tudjuk, hogy vajon azok, akik túljutottak rajta, mennyire maradnak védettek.

A kutató szerint valószínű, hogy az új koronavírus-járvány szezonális lesz, őszi-téli hullámmal, és most őszre újra berobban majd, nyáron pedig az emberek mozgása tartja fenn a földrajzi elterjedését.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.