szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy bővíteni tudja saját vasércbányáját, a Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriáscég tervezett robbantásokat hajtott végre Ausztráliában. Ezzel önmagában még nem lenne gond, ám a bővítésre egy igen régi, több mint 46 ezer éves régészeti lelőhelyen került sor. Amely egyben Ausztrália egyik legősibb ilyen területe.

A szomorú hírt az IFLScience írta meg, hozzátéve, hogy a több tízezer éves sziklamenedékek gyakorlatilag megsemmisültek.

A Juukan 1. és Juukan 2. nevű helyeket az ausztráliai bennszülöttek napjainkig szent területként tisztelték, és saját kulturális örökségüknek tekintették azokat. A kőszállások a Jukan-szurdoknál feküdtek, mielőtt a bányavállalat porig rombolta őket. A szakértők szerint a barlangokban helyrehozhatatlan károk keletkeztek a május végén történt robbantásokkal.

A történet azért is szomorú, mert a területen több alkalommal végeztek sikeres régészeti feltárásokat. A jelentősebb leletek közé sorolható egy több ezer éves hajfonat, de a kutatók csontdarabokat, illetve gondosan megmunkált örlőköveket is találtak már itt.

A bányakonszern először egyébként megpróbálta a bennszülöttekre hárítani a felelősséget, mondván, az őket képviselő érdekvédelmi szervezet nem volt elég egyértelmű az üggyel kapcsolatos jogi eljárás során. Aztán viszont kiderült, hogy a társaság nagyon is hevesen védte a területet, és hónapokon át próbálták meggyőzni az illetékeseket, hogy a lelőhely pusztulásával felbecsülhetetlen károk keletkeznek. A bányacég azonban simán felrobbantotta azt.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!