szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kényelmetlenebbé teszi a Play áruházon kívüli alkalmazások telepítését az Android operációs rendszer hamarosan érkező új verziójában a Google.

Az androidos telefonok és táblagépek nem csak a Play áruházból származó appokat kezelik. A rendszer ugyanis az egyes weboldalakról vagy más appboltokból letölthető APK fájlokkal is elboldogul. Ez akkor jön jól, ha olyan alkalmazást szeretnénk telepíteni a készülékre, amely valamilyen okból nem elérhető a Play áruházban. Így történt ez a Fortnite esetében is, amelyet a kiadó Epic Games saját weboldalán keresztül igyekezett elterjeszteni. (A játék azóta a Google alkalmazásboltjába is beköltözött, de igen hosszú út vezetett idáig.)

Az ismeretlen forrásból származó appok telepítése nem új funkció, a most elérhető Android és a korábbi rendszerverziók is rendelkeztek vele, ám a Google soha nem volt kegyes ezzel a manőverrel – és jelek szerint a 11-es főverziónál sem szeretnének változtatni a hozzáállásukon.

Az ismeretlen forrásból származó appok, amikor először kérik be az eszköztől az engedélyeket, össze fognak omlani. Az Android Police munkatársai voltak az elsők, akik felfedezték a jelenséget, miután ők is hozzájutottak az új rendszer egy fejlesztői változatához. Ezután pedig gyorsan fény derült rá, hogy az összeomlós probléma valójában nem hiba, hanem egy tervezett funkció, így ugyanis nehezebben kerülhetnek káros programok is az eszközre – igaz, a nem károsak esetében is némi kellenetlenséggel jár majd a dolog.

Fontos, hogy a külső appok telepítése azért az új rendszerkiadásban sem lesz lehetetlen. A fenti “fejlesztés” inkább csak hátráltató tényező, ami eggyel kényelmetlenebbé, ugyanakkor biztonságosabbá is teszi a folyamatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!