szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai félvezetőgyártó AMD szerint ma már a 6 GB-nyi videomemóriával (VRAM) szerelt videokártyák jelentik a belépő szintet.

A jövőben még nagyobb teljesítményre lesz szükségük azoknak, akik kipróbálnák a következő generáció videojákait, azok ugyanis egyre izmosabb háttértechnikát igényelnek majd. Az AMD blogján május elején közzétett bejegyzésből derül ki, hogy a gyártó már búcsút intett a 4 GB-nyi VRAM-mal rendelkező videokártyáknak, mert úgy látják, ez a szint mára elavult; azok a programok ugyanis, amelyek a jövőben válnak elérhetővé, ennél komolyabb erőforrást fognak igényelni.

A játékipar napjainkban is sorra termeli ki azokat a címeket, melyek már alapkövetelményként olyan hardvert jelölnek meg, amiket néhány éve elképzelni sem tudtunk. A jelentős különbséget a számítógépes grafika folyamatos fejlődése jelenti: a karaktermodellek egyre kidolgozottabbak, életszerűek, e paraméterek gond nélküli megjelenítéséhez pedig elengedhetetlen az erős, naprakész technika. Hasonló jelenség figyelhető meg a PC-kbe/laptopokba szerelt memóriamodulok terén is: míg néhány éve a 2 és a 4 GB-os csomagok voltak népszerűek, manapság már a 16 és a 32 GB-os egységek a jellemzőek. De jó példa lehet erre a mobiltelefonokba kerülő RAM mennyisége is, hiszen ott is látványos átrendeződést tapasztalhatunk.

Ugyanez történik most a GPU-k (magyarul grafikai processzor, Graphics Processing Unit) piacán is az AMD szerint. Az amerikai félvezetőgyártó úgy látja, hogy a 4 GB-os hardverek már most sem igazán alkalmasak a modern videojátékok kiszolgálására, így a helyüket rövidesen felváltják a 6 GB-os videokártyák. A GPU-s evolúció következő fejleménye pedig már most borítékolható véleményük szerint: néhány év múlva az ennél is izmosabb, 8 GB-os grafikai vezérlők lesznek azok, amit belépő szintnek nevezünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW