szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját fordítóprogrammal vértezi fel mobil és asztali platformjait is az Apple. Az iPhone-on, iPaden és Mac számítógépeken is elérhető szolgáltatás működéséhez netkapcsolatra sem lesz szükség.

Nem kell majd a Google megoldására támaszkodniuk, sem pedig egy második, harmadik szótárt telepíteniük mobiljukra az iPhone-osoknak, ha le akarnak valamit fordítani. Az idén ősszel érkező iOS 14 – illetve társai, a táblagépes iPad OS és az asztali macOS Big Sur – egyik funkciója ugyanis pontosan ezt csinálja majd: szöveget/hangot fordít.

A WWDC 2020 fejlesztői konferencián bemutatott újdonság eleinte 11 nyelvet ismer majd, melyek között az Apple saját, mesterséges intelligenciára alapuló technológiájával fordít. Ehhez nem kell mást tenni, mint beírni a lefordítandó a szót, kifejezést vagy bemondani azt a mikrofonba. A fordítás internetkapcsolat nélkül is működni fog. Ennek elsődleges előnye, hogy térerőmentes helyeken is használható lesz. De az sem utolsó, hogy a fordítandó szöveg így nem utazik távoli szerverekre és vissza, ez jót tesz az adatbiztonságnak.

©

A hétfő esti bemutatón működés közben is demonstrált fordítót úgy tervezte meg az Apple, hogy a lefordított szavak/kifejezések a másik fél számára is jól láthatók legyenek. Ha valaki ugyanis használja majd a programot, és eközben oldalra dönti a telefonját, a készülék bal oldalán az eredeti (lefordítandó) szöveg, a másikon a beszélő nyelvén megjelenő változat fog látszani – ez különösen utazás közben jöhet majd jól.

Az Apple megoldásának óriási előnye lesz, hogy a gyártó minden készülékének rendszerébe beépül, tehát ilyen szempontból biztosan kényelmesebben használható lesz majd, mint például a Google Translate. Az viszont még bizonyításra vár, hogy fordít-e hasonló pontossággal (és ha igen, milyen összetettségű mondatokat). Bármi is derüljön ki, a magyar nyelv támogatására biztosan várni még hónapokat, rosszabb esetben néhány évet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!