szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2019-ben fekete női matematikusok tiszteletére neveztek át egy utcát az űrkutatási hivatal washingtoni központjánál.

A NASA első afroamerikai mérnöknőjéről nevezték el az amerikai űrkutatási hivatal washingtoni központjának főépületét – jelentette be szerdán Jim Bridenstine, a hivatal igazgatója.

A 2005-ben elhunyt Mary Jackson az 1950-es évek elejétől állt a NASA szolgálatában.

Az afroamerikai tudósnők azon csoportjához tartozott, akik bonyolult számításokat végeztek minden segédeszköz nélkül az amerikai űrutazások előkészítésére, de munkásságukról keveset lehetett tudni egy évtizeddel ezelőttig.

Róluk szól A számolás joga (Hidden Figures) című, Oscar-díjra is jelölt 2016-os amerikai film, amely Margot Lee Shetterly azonos című regénye alapján készült, és három ilyen tudósnak – Katherine Johnsonnak, Dorothy Vaughannak és Mary Jacksonnak – állít emléket.

Tavaly utcát neveztek el az afroamerikai női matematikusok tiszteletére az űrkutatási hivatal washingtoni központja mellett. Az utca neve Hidden Figures Way lett.

A NASA az 1940-es években kezdett felvenni diplomás afroamerikai nőket, hogy "emberi számítógépként" alkalmazza őket. A szervezetben mind származásuk, mind nemük miatt diszkriminációt szenvedtek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!