szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook azt szeretné, ha már előre sejteni lehetne, mi fog történni a közeljövőben. Ehhez készült egy Forecast nevű alkalmazás.

Nem szemvényvesztéssel, hanem különféle adatelemző technikákkal igyekszik előrevetíteni a várható történéseket a Facebook kutatócsapata, az NPE Team által fejlesztett új alkalmazás. A Forecast  a közösség erejére támaszkodva igyekszik megjósolni, mit tartogat a jövő.

A felhasználók szabadon böngészhetnek az appban megjelenő kérdések között, és megválaszolhatják azokat. Ilyen lehet például, hogy milyen formában tartják meg a Nobel-díj-átadót. Emellett saját kérdéseket is feltehetünk, sőt, indokolást is írhatunk a mások által feltett kérdésre adott válaszunkhoz.

Az iPhone-okra és iPadekre is lefejlesztett alkalmazás egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, ám a Forecast weboldalán már itthonról is megnézhetők a kérdések és böngészhetünk a viták között. Aki pedig szeretne értesítést kapni a rendszer globális indulásáról, az ezen a linken keresztül iratkozhat fel a várólistára.

©

A TechCrunch szerint bár az ötlet jó és a szándék nemes, a Forecastnek vannak veszélyei is. Például az, hogy rengeteg a kérdés a koronavírussal kapcsolatban, és könnyen lehet, hogy az ezekhez fűzött válaszok nem mindig a valós információkat tartalmazzák.

Emellett az a veszély is fennáll, hogy a felhasználók minden választ készpénznek vesznek, ami szintén nem túl szerencsés. Ráadásul az álhírterjesztők úgy is megfogalmazhatják a kérdést, hogy abban már benne legyen az általuk kívánt válasz is. Például az, hogy

Will the US Presidential Election be fully or partially postponed?

ami magyarul nagyjából annyit tesz: Elhalasztják az amerikai elnökválasztást?

A Facebook viszont azt mondja, nincs mi miatt idegeskedni, a kérdéseket moderátorok nézik majd át a későbbiekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!