szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kamerahibák, az akkumulátor gyors lemerülése, alkalmazás összeomlása – a felhasználók egy része úgy gondolja, ezek már elegendő okot kínálnak arra, hogy bepereljék a Pixel 3 telefonja miatt a Google-t.

Az egyik amerikai ügyvédi iroda (Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith LLP) nyilvánosságra hozta, hogy megvizsgálja, indíthat-e csoportos keresetet a Google ellen. A Pixel 3 felhasználóknak ugyanis meggyűlt a bajuk a hamar lemerülő akkumulátorral, a fényképek és a videók minőségével, a kamera alkalmazás összeomlásával, és az iroda most azt vizsgálja, hogy vajon a hardverhez kapcsolódnak-e ezek a hibák, ez ugyanis indokolná a pert.

A helyzet nem új a Google számára, korábban a Nexus 6P tulajdonosai kaptak 500 dollár kártérítést hardver- és szoftverhibák miatt. A mostani esetben sem új készülékekről van szó, a Pixel 3-t, illetve a Pixel 3 XL-t még 2018 novemberében mutatták be. Azt is tudni kell, hogy a Google-nél csak „mellékfoglalkozás” a hardvergyártás, nyereségének legnagyobb része az online hirdetésekből, a digitális tartalom terjesztéséből és a felhőalapú szolgáltatásokból származik. Maga a Pixel-projekt egy kísérlet, amelynek a célja az Android fejlődésének bemutatása egy ellenőrzött környezetben.

A Google nem reagált a nyomozás hírére, viszont sok Pixel-felhasználó reagált a nyilvános fórumokon. Az ügyvédi iroda arra biztatja a Pixel 3 vagy Pixel 3 XL készülékek tulajdonosait, hogy amennyiben hardverhibára gyanakodnak készülékük esetében, egy űrlap beküldésével jelezzék, részt vennének a csoportos perben. A Pixel 3a-t használók viszont kénytelenek kimaradni ebből. Nem árt tudni, egyelőre csak vizsgálódásról van szó, és még nem biztos, hogy az ügyvédi iroda valóban a bírósághoz fordul. Még ha csoportos per is lesz belőle, évekbe telhet, mire ítélet születik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!