szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felturbózná a virtuális gombokat, kijelző alá tenné a kamerát a Huawei, hogy a telefon eleje valóban egy óriási kijelző lehessen.

Bár önmagában egyik ötlet sem új, mindenképpen figyelemre méltó telefonnal rukkolhat ki a Huawei, legalábbis a legújabb elképzelését látva. Kínában bejegyzett szabadalmán – amelyről a holland LetsGoDigital oldal számolt be – egy olyan készülék szerepel, amelyen virtuális gombok vannak, és a kamera a kijelző alá kerül. A szabadalmat 2019 novemberében nyújtották be, és 2020. június 16-án tették közzé. Ugyanakkor a szabadalom szerepel a WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) adatbázisában is.

A Huawei már használt virtuális gombokat a Huawei Mate 30 Pro készüléken: a hangerőnövelő és -csökkentő gombok dupla érintéssel aktiválhatók a telefon oldalán. A megoldás jól működik, miután a telefon kijelzője erősen ívelt.

A vázlatok szerint a telefonnak rendkívül vékony az előlapja, a kijelző pedig erősen ívelt, de csak bizonyos helyeken. Ahol például a bekapcsoló gomb van, ott egyfajta kivágás látszik oldalt, s valószínűleg ilyen kivágások jelenthetik majd a virtuális gombokat. Kétféle elképzelés is szerepel a szabadalomban. A különbség közöttük az, hogy mekkora helyet foglalnak el a virtuális gombok, az egyik modellnél csak az oldal felét foglalják el (A modell), a másiknál az egészet (B modell). A Huawei valószínűleg kipróbálja mindkét lehetőséget, és a felhasználóbarát jelleg alapján dönt.

©
©

Nem látható kivágás a szelfikamerának, ugyanis a kijelző alá kerül(ne) ez a modul. Nemrégiben röppent fel a hír, hogy a Huawei lehet az első gyártó, aki kamatoztatná a Visionox kijelző alatti kameratechnológiáját. A Visionox mindenesetre azt nyilatkozta, hogy készen áll az ilyen megoldás tömeggyártására. A Huawei akár már az év végén, de legalábbis a jövő év elején kirukkolhat ilyen telefonnal. Néhányan úgy gondolják, hogy ez a készülék a Huawei Mate 40 vagy 40 Pro lehet, de ez nagyon valószínűtlen. Ezek ugyanis ősszel érkeznek, és ez az időpont még túl korai ahhoz, hogy ezt a technológiát beépítsék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!