szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az égitest még röptében szétrobbant, látványos fényparádét okozva ezzel.

Legalább két tucat bejelentést kapott az amerikai meteorológiai társaság (American Meteorological Society) egy különleges, kék fénnyel érkező meteor miatt, amely néhány napja tűnt fel az esti égbolton. Az égitestet több államban, köztük Kansasban és Texasban is látták.

A tűzlabda érkezését a beszámolók szerint robbanásszerű hang is kísérte. Ez azt jelenti, hogy még a levegőben, röptében széthullott az égitest, de azt nem tudni, hogy a kisebb darabok valóban földet értek-e. Ha mégis így van, az csak jó hír, a kutatók ugyanis vizsgálatokat végezhetnek rajta. Ehhez persze meg is kellene találni a darabjait.

Az utóbbi napokban Ausztrália fölött is megjelent egy zöldeskék meteor, de az Amerikában feltűnt égitest jóval fényesebb volt ennél. A kutatók arról és a mostani jövevényről is úgy vélekednek, hogy meteor és nem a Földre visszahulló űrszemetet láttak a szemtanúk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!