szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében olyan nyakláncot készített, amely figyelmeztet, ha viselője az arcához nyúlna.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus elleni védekezés egyik fontos eszköze a társas kapcsolatok és az érintkezés minimalizálása. Előbbit könnyebb betartani, de utóbbival azért lehetnek gondok, hiszen a berögzült mozdulatokat sokszor úgy tesszük meg, hogy észre sem vesszük. Ennek próbálja elejét venni egy új fejlesztéssel a NASA, amely űripari fejlesztésekre alapozva egy Földön hasznos, különleges nyakláncot készített.

©

A PULSE nevű fejlesztés érdekessége, hogy szenzorai segítségével érzékeli, ha a viselője keze az arcához közelít. A nyaklánc ilyenkor finom rezgéseket bocsát ki, ezzel is csökkentve az önfertőzés esélyét. A koronavírus ugyanis ilyen módon is bejuthat az emberi szervezetbe, főleg akkor, ha valaki piszkos kézzel nyúlkál a szájához vagy a szeméhez.

A nyaklánc nem kerül kereskedelmi forgalomba, a NASA csupán a terveket tette közzé, hogy megfelelő elektronikai ismeretekkel rendelkező szakember azok alapján a világon bárhol elkészíthesse az eszközt. A teljes dokumentációt a GitHubról lehet letölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!