szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az is kiderült: hiába a védőintézkedések, ha egy tó melegszik, jobban fog algásodni.

A Landsat-felvételeken vizsgált tavak többségében romlik a vízminőség, de a Balaton a ritka kivételek közé tartozik, ahol több évtizedes javuló tendenciát mutattak ki – írja az Űrvilág. Az űrkutatási portál egy globális vizsgálatról számol be, amelyben a Stanford Egyetem és a NASA szakemberei az algavirágzás helyzetét kutatták.

A Landsat műholdak adatai alapján hat kontinens 33 országának 71 tavát vizsgálták, a 100 négyzetkilométernél nagyobb tavaknál a nyári időszakban tapasztalt változásokat figyelték meg 28 éven át, 1982 és 2012 között. A fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, ami elnyeli a kék és a vörös hullámhosszakat, visszaveri viszont az infravöröst és a zöldet.

A Landsat műholdképein jól látszik a különbség a romlás és a javulás között. Az első képen a tibeti Hszilin-tó látszik, ahol nagy mértékben nőtt az algásodás:

©

A másodikon pedig a Balaton, amit pozitív példaként mutat a Landsat:

©

A kutatók mindössze hat tónál tapasztaltak javulást, miközben a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett, a növekedés pedig erőteljesebbé vált az utolsó években. Ez nem csak az ivóvízellátást, de a mezőgazdaságot, a halászatot és az idegenforgalmat is befolyásolta. Az algák mérgezőek lehetnek, de amiatt is károsak, mivel elvonják az oxigént más élőlények elől. A kutatók szerint az algák terjedéséhez a vízbe jutó túl sok tápanyag, főleg a bemosott trágya járul hozzá. Ugyanakkor összefüggést láttak a víz hőmérsékletével is: a víz melegedése is elősegítheti az algavirágzást, ami közömbösíti a vízminőség javítása érdekében tett intézkedések hatását – írja az Űrvilág.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Figyelje az e-mailjeit, önnek is küldhet egy fontos levelet a Google

Figyelje az e-mailjeit, önnek is küldhet egy fontos levelet a Google

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában

5000 éves, páratlan leletekre bukkantak a Dunában