szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legrégebbi bányáját találhatták meg búvárok Mexikó partjainál.

A Quintana Roo-i tagállamhoz tartozó három vízalatti barlangot - amely egy bányarendszer része - 2017-ben kezdték el felfedezni, a kutatók pedig most publikálták tanulmányukat róla a Science Advances folyóiratban. Kiderült, hogy a területen már 12 ezer évvel ezelőtt folytatott bányászati tevékenységet a mai ember őse, méghozzá a sárgás-vöröses színű okkert bányászhatták.

Feltételezhetően a barlangok tetejéről lelógó cseppkövekkel ástak az itt élők, akik az okkert több célra használhatták fel. Testfestésre, barlangrajzok készítésére, de akár gyógyító szerekként is alkalmazhatták, sőt, magas arzéntartalma miatt az okker akár rovarriasztóként is funkcionálhatott a párás, esőerdős vidéken - mondja Brandi MacDonald a Missouri Egyetem szakértője. A barlangokban emberi csontokat is találtak, egy tinédzser lány 12 ezer 500 éves csontjait, akit Naiára kereszteltek.

©

A kutatók szerint a La Minának nevezett területen kétezer évig működött a bányászat. A tenger körülbelül 7000 évvel ezelőtt öntötte el ezt a részt.

(ScienceMag)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban

Megfertőződött négy vízilabdázó a Fradiban