szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak az idősebbekre jelenthet halálos veszélyt a koronavírus – derül ki abból a kutatásból, amelyet több mint 17 millió brit állampolgár adatai alapján végeztek orvosok.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Egy minden korábbinál nagyobb mintájú vizsgálat során arra keresték a válaszokat brit kutatók, hogy melyek azok a tényezők, amelyek növelik annak valószínűségét, hogy a koronavírussal fertőzött személy belehal a betegségbe.

Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból szemez az MIT Technology Review, amely szerint e tényezők közé nem csak az életkort sorolhatjuk: számít az is, hogy a fertőzött férfi vagy női páciens-e, hogy milyen a bőrszíne, vagyoni helyzete (hogy hozzájut-e a nélkülözhetetlen kezelésekhez), és persze az is, van-e valamilyen alapbetegsége. Ez utóbbiak közé tartozik a cukorbetegség, az átlagosnál súlyosabb asztma, de még a komolyabb elhízás is.

A vizsgálatot több mint 17 millió brit felnőtt adatait felhasználva végezték. Közülük 10 926 páciensről bizonyosodott be, hogy koronavírus vagy szövődményei miatt hunyt el. A tudósok az ország egészségügyi nyilvántartásából kapott információk alapján dolgoztak, melyhez saját platformjukat, az OpenSAFELY nevű rendszert is felhasználták. (A szoftver a betegek neveit nem látta.)

A tudósok azt találták, hogy a 80 évnél idősebb fertőzöttek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a 40 éves betegek. Az adatokból az is kiderült, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a koronavírustól, mint a nők: a szigetország összes halálesetét nézve 60 százalék volt a kórban elhunyt férfiak aránya.

A tanulmány megerősítette azt is, hogy a fekete és dél-ázsiaiak, valamint a többi etnikai kisebbségi csoportba tartozó személyek nagyobb valószínűséggel haltak meg a koronavírus miatt, mint a fehér páciensek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White

9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust

Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust