szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pen Test Partners szerint egyes okosórákat különösebb hozzáértés nélkül is fel lehet törni, főleg, ha valamilyen hibás alkalmazáshoz kapcsolódnak. A hackerek így nem csak láthatják, merre jár az eszköz viselője, de fals jelzéseket is küldhetnek neki. Például arról, hogy vegye be a gyógyszerét.

Egy brit kiberbiztonsági vállalat, a Pen Test Partners olyan sérülékenységet fedezett fel egy okosórák körében népszerű alkalmazásban, amellyel fals jelzések adhatók le a készülék viselőjének.

A SETracker nevű appot kínai programozók készítik, és a világ számos táján használják. Elsősorban arra jó, hogy az okosóra vagy a telefon tulajdonosát, például egy gyermeket, távolról is nyomon lehessen követni. De a szolgáltatás idős emberek számára is hasznos: emlékeztetők küldhetek vele az érintettnek, hogy ne felejtse el bevenni a gyógyszereit.

A brit szakemberek szerint az alkalmazásban lévő hiba miatt azonban lehetségessé vált, hogy a hackerek akkor küldjenek ilyen értesítéseket, amikor csak akarnak. Ez egy egészséges idős számára önmagában nem jelenthet problémát, de ha az órát egy demens betegnek adták, úgy akár a túladagolás veszélye is fennállhatott – írta a BBC.

A kínai fejlesztők a Pen szerint mára kijavították a szoftverben lévő hibát, igaz, csak napokkal azután, hogy a társaság figyelmeztette őket. A program ráadásul milliónyi eszközhöz csatlakozik, ezért elképzelhető, hogy sokan nem is értesültek róla. A nagyobb problémát az jelenti a kutatók szerint, hogy a hiba kihasználásához nem volt szükség komolyabb hozzártésre: egy alap hackertudással is ki lehetett cselezni a rendszert.

A foltot az app gyártói oldaláról helyezték a rendszerbe, így az azt használóknak semmit sem kell telepíteniük vagy frissíteniük – legalábbis ezt mondják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy japán cég kitalálta, hogyan pörgetheti a "turizmust" koronavírus idején

Egy japán cég kitalálta, hogyan pörgetheti a "turizmust" koronavírus idején

Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”

„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”