szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokévnyi munkájába telt a Microsoftnak, mire elkészítette és kiadta legújabb oprendszerét, a Windows 10-et. A szoftver most lett 5 éves.

Születésnapot tart a Microsoft, de nem elsősorban korosodó munkatársai miatt – a redmondi óriás a Windows 10-et ünnepli, amely mostanában lett ötesztendős: a rendszer hivatalosan 2015. július 29-én jelent meg. A Windowsból nincs 9-es változat, és 11-es sem lesz: a Microsoft a 10-est igyekszik új funkciókkal bővíteni, és egyre fejlettebbé tenni.

A Windows 10 megjelenésekor a Windows 7, 8 és 8.1-es rendszer használói sokáig ingyen frissíthettek. Az eltelt öt év során rengeteg frissítés jelent meg a szoftverhez, és sok esetében zavar is támadt a számítógép működésében. A Microsoftnak igyekeznie kell, hogy a hasonló problémákat kiküszöbölje, ha azt akarja, hogy korábbi elképzelése megvalósuljon: célul tűzték ki ugyanis, hogy

2023-tól minden windowsos számítógépen Windows 10 fusson.

A Windows 10 számos változást hozott a korábbi rendszerszoftverekhez képest: ezek közé tartozik, hogy a felület gyorsabb hozzáférést biztosít az alkalmazásoknak az adatokhoz, csökkenti a lapozófájl használatát, emellett új memóriatömörítési eljárással is rendelkezik. A Windows 10-zel jelent meg a Cortana személyi asszisztens asztali változata, valamint az azóta Chromium-alapokon működő Edge böngésző és a DirectX 12 multimédiás csomag is.

A StatCounter utolsó adatai szerint a világ számítógépeinek mintegy 74 százalékán fut a Windows 10. A Windows 7-et 20 százaléknyian használják, a 8.1-et 5, a Vistát pedig közel 1 százaléknyian.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart