szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky Magyarországon végzett kutatása szerint az emberek több mint negyede (28,6%) érzi azt, hogy online sokkal társaságkedvelőbb és magabiztosabb, mint személyes találkozások során.

A randevú-alkalmazásoktól a közösségi médián át a népszerű fórumokig, milliók szereznek rendszeresen barátokat az interneten keresztül. A Kaspersky új kutatása azt mutatta, hogy a magyarok nagy mértékben használják a virtuális kapcsolatépítési lehetőségeket, a közösségi felületeken át a randevús alkalmazásokig.

A reprezentatív kutatás során megkérdezett magyarok több mint negyede (28,6%) állítja, hogy könnyebben köt új barátságokat online. Az internetes kapcsolatok fellendülése ellenére mindazonáltal úgy tűnik, hogy azok, akik sok idejüket töltik a digitális kapcsolataik építésével, sokkal inkább magányosak.

Az emberek megszokták, hogy online platformon keresztül találkozzanak másokkal, és ez a viselkedés fokozatosan normává vált. Sok ember kényelmesebben érzi magát online barátkozás közben, mint szemtől szemben: négyből egy válaszadó (26,3%) azt állítja, hogy könnyebb az online térben bemutatkozniuk, mint személyesen. Ugyanennyien (26,3%) mondják, hogy online sokkal társaságkedvelőbbek és magabiztosabbak, mint személyesen.

Az online kapcsolatok ekkora mértékű térnyerése ugyanakkor sok ember számára az elszigeteltség és magány érzését kelti, hiszen nem feltétlenül érdekli őket a másokkal való személyes kapcsolat. A kutatás szerint azoknak a magyaroknak a fele (53,8%), akik azt állítják magukról, folyamatosan magányosak, naponta több mint öt órát töltenek online. Ez azt jelezheti, hogy azok, akik több időt töltenek az interneten, valószínűbb, magányosabbak lesznek, mint azok, akik nem olyan aktívak online.

A Kaspersky kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok egytizede (10,4%) érzi érzelmileg közelebb az online barátait, mint azokat, akikkel személyesen találkozik.

A kiberbiztonsági vállalat idézi biztonsági kutatóját, David Emmet, aki szerint noha a közösségi platformok rendkívül hasznosak lehetnek, szem előtt kell tartanunk az azokkal együttjáró kihívásokat is. Fontos, hogy vigyázzunk, mert az emberek, akikkel online találkozunk, lehet, hogy nem pontosan azok lesznek, akiknek állítják magukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt

A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt