szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fosszília alapján állapította meg egy kutatás, hogy agresszív csontrákja lehetett egy 1989-ben megtalált Centrosaurusnak.

A kanadai Albertában találták meg azt a dinoszauruszfosszíliát még 1989-ben, ami alapján most a kutatók azt állítják, hogy lehettek rákosak az őshüllők is. A lelet feltárásakor pusztán rosszul gyógyult törésnek tartották az állat erőteljesen eldeformálódott lábcsontját, de új vizsgálatok szerint nem az, hanem oszterakóma, vagyis egy igen agresszív csontrák hatása. A kutatók mikroszkópos vizsgálattal állapították meg, hogy daganatos betegségről lehetett szó.

A Centrosaurus 76 millió évvel ezelőtt volt a Föld lakója, a hatméteres óriás négy lábon járt és növényekkel táplálkozott.

„Ezt a Centrosaurust valószínűleg legyengítette és megbénította halála előtt a rák” – nyilatkozta David Evans, a torontói Royal Ontario Museum paleontológusa, a Lancet Oncology című tudományos lapban megjelent tanulmány egyik szerzője. Azonban hozzátette: mivel a legtöbb tumor a lágy szövetekben alakul ki, melyek nem könnyen fosszilizálódnak, alig van bizonyíték rákra a leletek között.

Megállapították viszont azt is, hogy nem a rák végzett az állattal, ugyanis csontjait több száz más Centrosauruséval együtt találták meg, így arra következtetnek, hogy egy áradásnak estek áldozatul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

A tanárok pénztárcája is megérezheti a hiányos karanténszabályt

A tanárok pénztárcája is megérezheti a hiányos karanténszabályt

A 24 éves Zendaya Emmy-díjat kapott az Eufóriában nyújtott alakításáért

A 24 éves Zendaya Emmy-díjat kapott az Eufóriában nyújtott alakításáért