szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem olyan egyszerű a Garmin hackelős ügye, mint azt a technológiai cég állítja – erről tanúskodik legalábbis egy friss értesülés, amely szerint a cég dollármilliókat adott a kiberbűnözőknek, hogy visszaszerezze az adatkezelés feletti jogát.

Nagyon valószínű, hogy a Garmin váltságdíjat fizetett a céget megtámadó kiberbűnözőknek, hogy hozzáférjen ahhoz a kulcshoz, amellyel feloldhatók a hackerek által zárolt adatok – erről a Bleeping Computer írt.

A sporteszközöket is gyártó céget július végén érte komolyabb zsarolóvírus-támadás. Az incidens a vállalat több (online) szolgáltatását is megzavarta, amely miatt a Garmin néhány napra le is állította ezeket. Ezután már arról adott ki közleményt az amerikai gyártó, hogy újra rendben működnek, a támadás részleteiről viszont akkor sem közöltek új információt.

A BC ezzel szemben tudni véli, hogy a Garmin nem teljesen saját hatáskörben orvosolta a problémát, hanem fizetett a hackereknek. Méghozzá igen sokat: 10 millió dollárt adtak egy harmadik félen keresztül azért a feloldókulcsért, amely hatástalanítja a vírus általi zárolást. A váltságdíj kifizetése ugyanakkor továbbra sem bizonyított. A vállalat rendszereit egyébként a WastedLocker nevű kártevő lakatolta le.

A hackerek nem csak a Garminnak okoztak bajt: épp tegnap érkezett a hír, hogy a szintén amerikai CWT utazási iroda is váltságdíjat fizethetett, hogy újra hozzáférést szerezzen azokhoz a számítógépekhez, amelyet egy egyelőre ismeretlen csoport zsarolóvírussal fertőzött meg. Ez a kollektíva viszont más kártevővel dolgozott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot

Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének