szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla ellen is zsarolóvírus-támadásra készült egy hackercsoport, de az csak most kiderült ki, hogyan.

Egy orosz hacker azzal környékezte meg a Tesla nevadai gyárának dolgozóját, hogy egymillió dollárt fizet neki, ha egy rosszindulatú számítógépes programot telepít a vállalat rendszereire, s ezzel utat nyit a kiberbűnözőknek. A hackert már őrizetbe vették, és e folyamat során derült ki, hogy a csoport az Elon Muskhoz tartozó Tesla ellen próbált támadást indítani, zsarolóvírus segítségével. Az ügy részleteiről az Electrek számolt be.

A hatósági iratok szerint az orosz hacker, Egor Igorevich Kriuchkov az Egyesült Államokba utazott, hogy kapcsolatba lépjen a Tesla szintén orosz munkatársával. Az illető azonban nem teljesítette Kriuchkov kérését, helyette értesítette az autógyártó vezetését, amely ezután az FBI-ra bízta az ügyet. A szövetségi ügynökök fedett akciója buktatta le a hackert, akit nem sokkal később Los Angelesben őrizetbe is vettek.

Kriuchkov és társainak az volt terve, hogy a Tesla rendszereit megbénítva fontos vállalati adatokhoz jutnak, melyeket zárolnak, és egy tetemes összeg (kvázi váltságdíj) megfizetése után adnak csak vissza.

Az FBI a titkos művelet során állítólag olyan információkhoz jutott, amelyek szerint Kriuchkovnak köze lehet azokhoz a zsarolóvírus-támadásokhoz is, melyek során ugyancsak amerikai vállalatokat bénítottak meg ismeretlenek. A hatóság nem közölt részleteket az érintett cégekről, de a hírekben többször is szóba került, hogy a CWT Group nevű utazási irodát szintén támadás érte, a zárolt számítógépek feletti uralom visszaszerzéséhez pedig komoly pénzt fizettek a kiberbűnözőknek. Nem sokkal korábban a navigációjáról ismert Garmin rendszereit is zsarolóvírussal fertőzték meg a hackerek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Sean Connery

Meghalt Sean Connery

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Hont András: Többség törvényt bont

Hont András: Többség törvényt bont