szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem például a titokzatos orosz gyártmányt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga. A Bors most megszólaltatott egy virológust, Rusvai Miklóst, aki közölte: mivel a szer még a kiscsoportos tesztszámot sem érte el,

a tudományos közösségeknek fenntartatásai vannak vele kapcsolatban.

Egy oltóanyag készítésekor, magyarázta a professzor, teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós.

A virológus arról is beszélt: az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak.

Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját"

– példálózott Rusvai.

A professzor közölte: a tesztek során derül ki az is, hogy megfelelő immunválasz alakul-e ki a szervezetben a vírus kivédéséhez. "Az orosz esetében a tesztek megkezdése óriási hallgatásba burkolózott, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt. Majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot" – mondta Rusvai, aki egyúttal hozzátette azt is, hogy ez még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát.

Rusvai egyébként szimpatikusnak tartja az orosz vakcinát, mert előállítása ugyanazon a technológián alapszik, mint az Európa-szerte nagy bizakodásra okot adó oxfordi gyártmány is. A technológia lényege, hogy egy ártalmatlan vírusba beépítik a koronavírus-védettséget biztosító fehérjének a génjét – magyarázta a szakértő. Rusvai Miklós ettől függetlenül jó döntésnek tartja, hogy Magyarország végül az angol vakcinát választotta, és nem például az oroszt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban