szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rekordot döntött a YouTube 2020 második negyedévében – legalábbis ami a videók törlését illeti.

Minap közölte friss átláthatósági jelentését a Google, amely ezúttal a YouTube-ra, azon belül is a közösségi irányelvek betartására/betartatására fókuszál. A közölt adatok alapján alapos munkát végeztek az elmúlt negyedévben, ám ez elsősorban a tartalmakat vizsgáló algoritmusnak köszönhető.

A jelentés szerint soha nem töröltek még egyetlen negyedév alatt annyi videót az oldalról, mint 2020 áprilisa és júliusa között. Ez összesen 11,4 millió anyag eltávolítását jelenti. Összehasonlításképp: 2019 azonos időszakában alig 9 millió tartalomról gondolta úgy a YouTube, hogy nincs helye a platformon.

©

Ahogy az idei évben szinte mindennek, ennek is a koronavírus-járványhoz van köze. A pandémia miatt ugyanis a moderátorok kapacitása csökkent, ezért az algoritmust is be kellett vetni. A cég szerint ekkor két lehetőség közül kellett választaniuk: a szoftver vagy túl "vajszívű", vagy túlságosan kemény. A fejlesztők ez utóbbit választották, vagyis felcsavarták az algoritmus érzékenységét.

A Google még márciusban jelezte, hogy 2020 végéig otthonról dolgozhatnak a munkavállalók, majd júliusban ismét megtoldották ezt egy fél évvel. A szakemberek már az év elején is arra figyelmeztettek, hogy mindez azt jelenti, nagyobb arányban kell majd az algoritmusra támaszkodni. Ennek oka rendkívül egyszerű: a moderálást irodákban végzik, ha ugyanis máshonnan tennék ezt meg, a felhasználói adatok is nagyobb veszélybe kerülnének.

©

A Google emiatt arra is felkészült, hogy a jogtalanul törölt videók miatt több lesz a fellebbezés, ezért inkább az a csapatot erősítették meg, hogy folyamatos legyen a kérelmek elbírálása. Ezek száma valóban megugrott: míg az első negyedévben 116 ezer kérelem futott be, addig 2020 áprilisa és júniusa között már 325 ezer. Ennek tükrében mintegy 160 ezer videót állítottak vissza, ami komoly növekedés az előző negyedév 41 ezres eredményéhez képest.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese