szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pekingi állami média szerint az újrahasznosítható űrhajó békés célokat szolgál.

Idén már több pletykát is lehetett hallani arról, hogy Kína egy különleges űrhajót szeretne Föld körüli pályára állítani, eddig azonban túl sok részletet nem lehetett tudni a projektről. Most azonban a távol-keleti ország útnak indította az eszközét.

Igaz, a járműről továbbra sem tudni túlságosan sokat. A kínaiak annyit árultak el, hogy egy újrahasznosítható eszközről van szó, ami jó eséllyel egy űrrepülőgépet jelent. Hogy a tesztelésen kívül mi a pontos célja, az nem ismert, ahogy az sem, meddig fog az űrben keringeni. Annyit árultak csak el: békés célokat szolgál a fejlesztés – számolt be róla a The Verge.

A lap megjegyzi, hogy a különös járműről még csak fotók sem készültek, így a pontos kinézete nem ismert. Andrew Jones, a kínai űrprogram szakértője szerint már több pletykát is lehetett arról hallani, hogy 2020-ban egy űrrepülő kezdi majd meg a küldetését a Föld körül. Mindez összhangban van a kínai törekvésekkel is, az ország ugyanis jó ideje foglalkozik már azzal, hogy ezeket miként lehetne felhasználni. Még 2017-ben a kínai állami média is arról írt, hogy egy űrrepülőgépet építenek, ami képes lenne a repülőgépekhez hasonló módon landolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani