szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

3D-nyomtatással előállítható, környezetbarát anyagot fejlesztettek azok az amerikai mérnökök, akik szerint ezzel a jövőben ki lehetne zöldíteni a divatipart – jöhetnek a testhez igazodó ruhák.

Bár kétségtelenül történt némi előrelépés az elmúlt években, a divatipar jelenleg is igen szennyező. Ezt szem előtt tartva dolgoznak egy új fejlesztésen a Harvardon. Az egyetem John A. Paulson Mérnöki- és Alkalmazott Tudományok Iskolájának (SEAS) csapata egy olyan, 3D-nyomtatással elkészíthető anyagot fejlesztett ki, melyet előre be lehet programozni arra, hogy milyen alakot vegyen fel. A gyapjúhoz hasonlító anyag képes a korábban felvett alakúra formálódni, de akár újakat is fel tud venni, ha megfelelő inger éri.

Az anyag előállítása környezetbarát módon történik, az alapját ugyanis a használt gyapjúból kivont keratin (az emberi hajat 97 százalékban alkotó fehérje) adja. A szakemberek fogták a keratinláncot, majd rugószerű szerkezetté formálták. Ezek közül kettőt összetekercseltek, ezekből pedig végül felépítették a szálakat. Amikor ezeket inger éri – például az anyagot kinyújtják –, képesek megváltoztatni formájukat, és azt tartani, egészen addig, amíg egy hirdogén-peroxidból és nátrium-foszfátból álló oldattal visszaalakulásra késztetik őket.

Az anyag tesztelése során egy keratinlapot hajtogattak csillag formájúra, majd vízbe mártották, hogy formázható legyen, utána feltekerték. Amikor a hengert ismét vízbe tették, újra a csillag alakot vette fel.

A szakemberek szerint a most kifejlesztett technológiát képes lenne a divatipar is alkalmazni, például olyan ruhákat készíthetnének, melyek fel tudják venni a viselője méreteit. Ezzel a vásárlók pénztárcája és a bolygó is jobban járhatna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna

Panaszt nyújtott be a Klubrádió ügyében az Európai Bizottságnak Donáth Anna