szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Windows 10-zel együtt egy ügyes vírusvédelmi megoldást is megkapnak a felhasználók. Most azonban találtak egy problémát ebben a megoldásban: akár rosszindulatú programok is letölthetők a Defenderrel.

Microsoft Defendernek, leánykori nevén Windows Defendernek hívják a Windows 10-hez mellékelt víruskeresőt, ami alapértelmezett védelmet nyújt az asztali operációs rendszert használók számára. A tapasztalatok kedvezők ezzel a programmal (többek szerint nincs is szükség külsős vírusirtóra, a Defender olyannyira jó hatásfokkal felfedezi a rosszindulatú programokat), azonban az egyik funkciójánál valami hibádzik – fedezte fel az egyik biztonsági kutató.

A Bleeping Computer beszámolója szerint a Microsoft nemrégiben frissítette az AntiMalware Service Command Line Utilityt (MpCmdRun.exe parancssori segédprogram), és eközben ajtót hagyott nyitva egy exploit előtt, ami lehetővé teszi a fájlletöltést egy távoli helyről egy adott paranccsal. Ez a fájl ugyan lehet ártalmatlan, de akár rosszindulatú is lehet. A Bleeping Computernél ki is próbálták a biztonsági rést, és sikeresen le tudtak tölteni egy zsarolóvírus-mintát.

©

Az azért némiképp megnyugtató, hogy bár a parancssori eszköz valóban használható fertőzött fájlok letöltésére, a Microsoft Defender továbbra is ellenőrzi a letöltött tartalmakat, így blokkolni tudja a rosszindulatú programokat. Akit ez nem nyugtat meg, annak érdemes blokkolni az MpCmdRun.exe távoli helyekhez való csatlakozását, az informatikai rendszergazdák pedig tűzfalszabályt állíthatnak be az internet-hozzáférés korlátozására.

A Bleeping Computer egyébként megkérdezte a Microsofttól, hogy miért adták hozzá a parancssori programhoz az említett funkciót, a cég elhárította a válaszadást, s csak azt ismételte meg, hogy a Microsoft Defender kiszűri a rosszindulatú programokat. Viszont kérdés, hogy vajon más antivírus szoftvereket nem téveszt-e meg, hogy az MpCmdRun.exe Microsoft-aláírással rendelkezik, azaz megbíznak benne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Találtak két aggasztó hibát a Facebookon

Találtak két aggasztó hibát a Facebookon

NASA: új napciklus kezdődött

NASA: új napciklus kezdődött