szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Húsz éve hím állat sem járt a közelében.

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.

Mark Wanner, az intézmény herpetológiai - kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó - menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából.

Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket - emelte ki Wanner.

Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány - mondta a szakértő.

Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult.

Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek.

A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg.

Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept

Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept

Daniel Craigből nem lesz többé James Bond

Daniel Craigből nem lesz többé James Bond

Evakuálják a bálnákat Európa legnagyobb hadgyakorlata miatt

Evakuálják a bálnákat Európa legnagyobb hadgyakorlata miatt