szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alig egy héttel a születése után, hatnaposan kimúlt egy gorillacsecsemő a New Orleans-i állatkertben. A faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A nyugati síkvidéki gorillabébi (Gorilla gorilla gorilla) másfél hete pénteken született, múlt szerdán pedig már gyászolni kellett – mondta Katie Smith, az állatkert szóvivője. A halál okát még nem tudják, de az állatkert vezetői szerint elképzelhető, hogy Tumaninak, a 13 éves anyaállatnak nem képződött elég teje.

"A gorillák születése kockázatokkal teli, és sajnos az sem ritka, hogy egy először ellő nőstény elveszíti a kicsinyét" – idézte az állatkert közleménye Robert MacLeant, az Audubont állatkert vezető állatorvosát. A boncolás eredményét hetek múlva kapják meg.

Eleinte úgy tűnt, a csecsemő jól van, a gondozók távolról figyelték őket, nehogy megzavarják az anya-kölyök párost. Szerda este azonban a kölyök gyengének és fásultnak tűnt, ezért állatorvoshoz vitték, aki azonban már nem tudta megmenteni.

©

Ron Forman, az Audubon Nature Institute elnöke elmondta, sok éve kezdték a munkát a gorillákkal, míg a New Orleans-i utód születéséig eljutottak. Praline, egy 24 éves nőstény az egyetlen gorilla, amely az állatkertben született, apját, Okparát, és anyját, Alafiát más állatkertekből szállították az Audubonban.

A gorillák általában tízévesen hozzák világra első kölyküket, de tudnak ötévesen és 41 évesen ellő anyaállatokról is.

A Közép-Afrikában honos fajt 2007-ben nyilvánították súlyosan veszélyeztetetté élőhelyük zsugorodása, az ebola pusztítása és az orvvadászat miatt. Noha 2016-ban mintegy 362 ezresre becsülték a vadon élő populáció nagyságát, számuk évente 2,7 százalékkal fogy. Ebben az ütemben 2082-re több mint 80 százalékkal csökkenhet a népességük a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert indít Kobe Bryant özvegye

Pert indít Kobe Bryant özvegye

Csempészett vendégmunkások miatt razziázott a német rendőrség

Csempészett vendégmunkások miatt razziázott a német rendőrség

Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett

Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett