szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sophie Zhang, a Facebook korábbi adattudósa egy belső felhasználásra szánt levélben írt kollégáinak arról, hogyan járatják le az ellenzéket a különböző országok kormányai kamu információkkal a közösségi oldalon keresztül.

Igen hosszú memót írt a Facebooknál folyó dolgokról Sophie Zhang, az adattudós, akit nemrég bocsátott el a cég. A BuzzFeed News beszámolója szerint – amelynek sikerült megszereznie a memó egy másolatát – az írás tele van olyan konkrét példákkal, amelyek arról szólnak, hogy a különböző kormányok miként élnek vissza a platformmal annak érdekében, hogy félrevezessék a saját állampolgáraikat.

Zhang szerint a legtöbb esetben a kormányzó pártok kamu profilokat használnak arra, hogy elbizonytalanítsák a közvéleményt, az ellenzéket pedig lejárassák. Szerinte ezt csinálta például Juan Orlando Hernandez, Honduras 2014 óta regnáló elnöke, a Facebook vezetésének pedig kilenc hónap kellett ahhoz, hogy lépjenek az ügyben. A hozzá tartozó emberek eközben újabb kamu profilokat hoztak létre, amelyek azóta is aktívak.

©

Hasonló a helyzet Azerbajdzsánban: az ottani kormányzó párt kamu profilokról igyekszik lejáratni az ellenzéket. A Facebooknak itt is egy évig tartott, mire elkezdték felülvizsgálni a kialakult helyzetet – és a vizsgálat Zhang szerint még most is tart.

A Facebook korábbi alkalmazottja hónapokon át dolgozott azon, hogy a 2020 februárjában az indiai Delhiben megtartott helyi választások előtt megszüntessen egy több mint ezer résztvevőből álló, nagyon kifinomultan működő csoportot, amely a választás befolyásolásán ügyködött.

Emellett a Facebook nemrég 672 ezer olyan kamu profilt szüntetett meg, ami a spanyol egészségügyi minisztérium, valamint több amerikai oldalon is a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket igyekezett félremagyarázni. Zhang szerint ez a dolog nem új keletű, korábban 10,5 millió kamu reakciót töröltek, amely a brazil és az amerikai választások kapcsán keletkezett.

©

Az írás talán legsúlyosabb része ugyanakkor az, hogy Zhang úgy érzi, az ő kezéhez is vér tapad, mert nem foglalkozott kiemelten bizonyos dolgokkal az oldalon. Ilyen volt például az, amikor a 2019-es bolíviai választások idején kamu tevékenységet észlelt az akkori elnök, Evo Morales ellenzéki elnökjelöltjével kapcsolatban. Akkor nem tett semmit, ami szerinte hozzájárult ahhoz, hogy végül véres, számos halálos áldozatot követelő tüntetések után mondott le posztjáról Morales.

Zhang kiemelte, szerinte nem arról van szó, hogy a Facebookot rossz emberek vezetnék, csupán arról, hogy a döntéseiket sokszor hajlamosak PR-szempontból meghozni, emellett pedig az amerikai és a nyugati helyzetre fókuszálnak. Szerinte az olyan középvezetőknek, mint amilyen ő is volt, olyan döntéseket kell hozniuk a fent említett régión kívül eső területek politikai kérdéseiben, amire az egészsége is rámehet.

©

Állítása szerint amikor több erőforrást kért a Facebooktól, nem kapott, később pedig jelezték neki: elbocsáthatják. Erre végül sor is került, ám a felajánlott 64 ezer dolláros végkielégítést nem fogadta el annak érdekében, hogy megírhassa a memóját az ott maradt kollégáinak.

A BuzzFeeden megjelent írás kapcsán a Facebook szóvivője, Liz Bourgeois annyit közölt, kivizsgálják a Zhang által említett eseteket, és közben mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közösség számára káros szereplőket eltávolítsák a Facebookról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öngyilkos lett a szexuális zaklatással megvádolt séf

Öngyilkos lett a szexuális zaklatással megvádolt séf

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Hagyományos vászontetőre váltott az új BMW 4-es kabrió

Hagyományos vászontetőre váltott az új BMW 4-es kabrió