szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy fogásnak érezték az amerikai vámosok azt a kétezer „hamis” AirPods fülhallgatót, amit lefoglaltak a határon. Csakhogy valódi OnePlus fülesekről volt szó.

Egy vezeték nélküli fülhallgató tervezésekor nem kaphatnak túlzottan szabad kezet a tervezők, miután adott a fül formája és a hozzá igazított legkényelmesebb kialakítás. Ettől függetlenül sikerült már egy vállalatnak (Apple) egy valóban ikonikus, szép és egyúttal kényelmes formát kialakítania, szóval az is érthető, ha nagyon sokan másolják, sok hasonló, sőt az első pillanatban az AirPodsétól szinte megkülönböztethetetlen filléres termék jelenik meg.

Persze semmiképp sem neveznénk noname-nek vagy filléres terméknek a több mint egynapos akkumulátoros üzemidőt kínáló OnePlus fülest, a OnePlus Budsot, azonban az tagadhatatlan, hogy hasonlít az AirPodsra. Olyannyira, hogy sikerült is megtévesztenie az amerikai vámosokat.

Az Egyesült Államok vámügyi és határvédelmi hivatalának alkalmazottai augusztus 31-én „nagy fogásra” tettek szert a JFK repülőtéren, és büszkén jelentették, hogy kétezer darab, Hongkongból érkező és Nevadába tartó, OnePlus Buds jelöléssel ellátott hamis AirPodsot sikerült lefoglalniuk. Ezek értéke – ha „eredetiek” lettek volna – 398 ezer dollár lenne.

Lett is volna ezzel dicsekedni való, ha – és erre a twitterezők is azonnal rámutattak – nem a kínai OnePlus cég saját OnePlus Buds füleséről lett volna szó. Egyértelmű volt a címkézés, és valószínűleg dokumentálva is voltak. A vámosok védelmére legyen mondva, a fülhallgató valóban nagyon hasonlít az Apple füleseire, azonban – írták a kommentelők – ez nem mentség arra, hogy miért nem világítják át jobban a hatóságok az ilyen eszközöket.

Azonban ezzel még nincsen vége a történetnek. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Ügynöksége (CBP) hivatalos nyilatkozatában megerősítette, hogy hiábról szó sincs, továbbra is lefoglalva tartják a OnePlus Budsokat. Az indoklás szerint ugyanis a OnePlus vezeték nélküli fülhallgatói megsértik az Apple védjegyeit, amelyek az iparágban meghatározó AirPodsokhoz kapcsolódnak.

A CBP szóvivője szerint a OnePlus (vagy bárki, aki behozta a OnePlus Budsot) „az elbírálási folyamaton keresztül számos lehetőséget kap arra, hogy bizonyítékot szolgáltasson arra vonatkozóan, hogy termékük nem sérti a vonatkozó nyilvántartott védjegyeket”. A leginkább érintett, tehát az Apple viszont nem tett jogi lépéseket a OnePlus ellen a OnePlus Buds miatt, és a fülhallgató továbbra is megvásárolható az Egyesült Államokban. Egyelőre még az sem világos, hogy a CBP tervezi-e a jövőbeli hasonló szállítmányok lefoglalását is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt

UNICEF: Egy nemzedék veszhet el Dél- és Kelet-Afrikában a koronavírus miatt

Madeleine McCann halott, és erre bizonyítékuk is van a német nyomozóknak

Madeleine McCann halott, és erre bizonyítékuk is van a német nyomozóknak