szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiberbiztonsági kutató augusztusban jelezte a Facebooknak: az ügyesebb hackerek könnyen ráláthatnak arra, ki milyen privát csoportnak a tagja.

A Facebookon alapvetően kétféle csoporthoz csatlakozhatunk: a nyilvánoshoz és a priváthoz. A kettő közötti legfőbb különbség, hogy míg előbbi esetében bárki láthatja, ki van benne a csoportban, és mit tesz közzé, utóbbinál minderről csak a csoport tagjai tudhatnak. A kiberbiztonsági kutatóként dolgozó Mohamed Shariff azonban nemrég talált két olyan hibát, ami ez utóbbi kapcsán jelentett kiskaput a kíváncsiskodóknak.

A TheNextWeb beszámolója szerint az említett két hiba lehetőséget adott a hackereknek arra, hogy a Facebook által használt és fejlesztett lekérdezési nyelv, a graphql segítségével rálássanak, egy adott felhasználó mely privát csoportoknak a tagja. Emellett azt is meg tudták nézni, hogy egy adott csoportban kik azok a tagok, akik egy városban élnek, vagy esetleg egy egyetemre járnak/jártak.

A hibákról Shariff még augusztusban szólt a Facebooknak. A cég szóvivője most úgy nyilatkozott, a hibákat már kijavították, és azok miatt nem került semmilyen személyes adat illetéktelen kezekbe.

Persze a biztonsági rések kapcsán nemcsak emiatt volt ok az aggodalomra. A hozzáértő hackerek a megszerzett információ segítségével könnyen átverhették volna a felhasználókat egy célzott támadással, vagy olyan adatbázist építhettek volna az érdeklődési körök alapján, amit aztán egy harmadik félnek adtak volna el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre megfejtették, a koronavírus hogyan veszi át az irányítást a megfertőzött sejt fölött

Végre megfejtették, a koronavírus hogyan veszi át az irányítást a megfertőzött sejt fölött

Egyre több az idős koronavírus-fertőzött Németországban

Egyre több az idős koronavírus-fertőzött Németországban

Kigyógyult az ukrán főpap a koronavírusból, aki a melegeket okolta a járványért

Kigyógyult az ukrán főpap a koronavírusból, aki a melegeket okolta a járványért