szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai haditengerészet egy 77 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjárójának roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában. A felfedezés felszínre hozta a második világháború egyik kevéssé ismert történetét.

A Grenadier tengeralattjáró feltételezett hullámsírját a Szingapúrban élő Jean Luc Rivoire, a szintén francia Benoit Laborie, az ausztrál Lance Horowitz és a thaiföldi Phuketen élő belga Ben Reymenants fedezte fel 82 méter mélyen a Malaka-szorosban, nagyjából 150 kilométerre délre Phukettől.

Reymenants régóta foglalkozik hajóroncsok felkutatásával. A búvárok a helyi halászoknál szoktak érdeklődni olyan különös tengerterületekről, ahol például elvesztették a hálóikat. A csapat hanglokátorokkal szokta átfésülni a tengerfeneket ezeken a területeken.

A Malaka-szorosban talált roncs esetében Reymenantsék pontos méréseket végeztek a tengeralattjárón, és azokat összevetették a haditengerészeti feljegyzésekben szereplő adatokkal. A méretek pontosan egyeztek egymással, aminek alapján a búvárok arra jutottak, hogy szinte biztosan a Grenadiert találták meg.

Ennek megerősítéséhez elküldték az általuk 2019 októbere és idén március között készített víz alatti felvételeket és egyéb bizonyítékokat az Egyesült Államok haditengerészetének történetével és örökségének védelmével foglalkozó parancsnoksághoz. A parancsnokság víz alatti régészeti részlegéhez évente átlagosan két-három hasonló bejelentés érkezik.

A teljes átvizsgálás, elemzés és dokumentáció időtartama két hónaptól egészen egy évig is terjedhet, közölte a parancsnokság, hozzátéve, hogy a mostani esetben valószínűleg néhány hónapot vesz majd igénybe az eljárás.

A 93 méter hosszú és csaknem 1499 tonnás Grenadiert 1943 áprilisában saját legénysége süllyesztette el, miután a tengeralattjárót bombatámadás érte. A legénység mind a 76 tagja túlélte a japán támadást, ám az igazi megpróbáltatásaik csak ezután kezdődtek. A fogságba került legénységet több mint két éven át kínozták, verték, és csaknem halálra éheztették japán fogvatartóik. Négyen közülük nem élték túl a fogságot.

Hasonló hírekért kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac