szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Svájci tudósok a Grand Combin-hegy olvadó gleccseréből fúrással vett mintát fognak elemezni.

A svájci Paul Scherrer Kutatóintézet (PSI) tudósai hétfőn elindultak, hogy a földi éghajlat egyedülálló emlékéből megmentsenek néhány mintát. A gleccserek jege úgy "olvasható", mint egy történelemkönyv. Ezt az archívumot azonban semmivé teszi a globális felmelegedés: elolvad a gleccserrel együtt.

A kincs megmentéséért a tudósok 4000 méternél magasabban, párhuzamosan három, egyenként 80 méter mély fúrást végeznek. A három jégmagot később más veszélyeztetett gleccserek mintáival együtt az Antarktisz egy jégbarlangjában fogják tárolni. Ebben a "fagyasztószekrényben" általában -50 Celsius-foknál alacsonyabb a hőmérséklet.

A hat-tíz napos expedíció a nemzetközi Ice Memory (Jégemlékezet) projekt része, amelyet többek között az UNESCO is támogat.

A jégmagok nem csak a klíma rekonstrukciója miatt értékesek. "A furatmintákban biztosan találhatók további lerakódások és üledékek, amelyekről egyáltalán nem tudjuk, milyen tudományos kérdések megválaszolásában segítenek a jövőben" – magyarázta Margit Schwikowski, a PSI környezetkémiai laboratóriuma és az expedíció vezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora