szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen, ártalmas kódot tartalmazó fényképpel át tudták venni az irányítást a hackerek azon felhasználói fiókok felett, ahová a képet megpróbálták feltölteni. A Facebook már orvosolta a bajt.

Komoly biztonsági rést találtak az Instagram rendszerében. A Check Point Security nevű kiberbiztonsági cég szakemberei szerint a hibát kihasználva a hackerek képesek lettek volna hozzáférni a célpont okostelefonjához, majd kémkedni tudtak volna az illető után. Mindezt egyetlen, káros kódot tartalmazó fényképpel elérhették volna.

A biztonsági résre még áprilisban bukkantak rá a szakemberek, de csak most beszéltek róla nyilvánosan – írja a Business Insider. Ennek oka, hogy a problémát a Facebooknak is jelentették, amelynek így volt ideje arra, hogy befoltozza a rést. Ezek szerint mindenki, akinél az alkalmazás legfrissebb verziója van a mobilon, védett a támadás ellen. Az androidos felhasználók itt, az iPhone-osok és iPadesek pedig itt tudják frissíteni az appot. Előbbire szeptember 21-én, utóbbira szeptember 22-én érkezett meg a legutolsó frissítés.

A kiberbiztonsági szakemberek szerint a baj egy olyan fényképpel kezdődött, amit a támadók e-mailben vagy más üzenetküldőn keresztül küldtek el a felhasználóknak, majd az Instagramot megnyitva az illető megpróbálta azt feltölteni.

A Check Point Security a tesztje során azt tapasztalta, hogy szerencsére az Instagramra nem minden esetben sikerült feltölteni a káros fotót, a próbálkozás ugyanis az app összeomlásához vezethet. Éppen ezért egy ilyen eset már árulkodó jel lehetett.

A Facebook nem tud olyan esetről, hogy a hibát bárki is kihasználta volna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

"Nem ijesztenek ránk. Nem félünk” - tömegek emlékeztek a lefejezett tanárra

"Nem ijesztenek ránk. Nem félünk” - tömegek emlékeztek a lefejezett tanárra