szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TechCrunch szúrta ki, hogy nyilvánosan is elérhető az Amazon azon weboldala, ahol hatóságok kérhetnek ki ügyfelekre vonatkozó információkat a webshoprendszer üzemeltetőjétől.

A TechCrunch talált rá a hatósági adatkikérésre szolgáló űrlapra, amely teljes terjedelmében elérhető egy nyilvános weben. Tehát anélkül, hogy felhasználónévvel és jelszóval azonosítania kellene magát annak, akik látni szeretné a felületet.

Bizalmas adatokhoz természetesen nem férhet hozzá akárki, már csak azért sem, mert az érintett oldalon nem egy adatbázis található, csupán egy kitöltendő űrlap. Ezt használhatják a nemzetközi hatóságok, amikor adatot kérnek az Amazontól egy felhasználóval kapcsolatban.

A webes felületről kiderül, milyen sokféle információt rögzít egy-egy megrendelés-kiszállítás kapcsán az Amazon. Más szempontból nézve: milyen apró nyom alapján el tudnak jutni valakihez a hatóságok. Az űrlap alapján arra következtethetünk, hogy elég, ha legalább egyet tudnak az alábbiakból:

  • egy rendelés azonosítója,
  • az illető Echo okoshangszórójának sorozatszáma,
  • bankkártyájának adatai,
  • a felhasznált kupon (ajándékkártya) száma,
  • a kézbesítési címét,
  • a futár személyazonosítására alkalmas adat.

És ezek alapján indokolt esetben hozzájuthatnak a felhasználó személyes adataihoz.

©

A rendőröknek a lekérdezéshez be kell jelentkezniük, ám ha vészhelyzetről van szó, elég csak megerősíteniük, hogy valóban rendőrök. A visszaélésnek jogi következményei lehetnek, ugyanakkor elméletileg lehetséges, hogy valaki jogosulatlanul használja ki a rendszert.

TechCrunch többször kereste az Amazont a cikk megjelentetése előtt, mert a lap azt gondolta, csak valamilyen hiba miatt lehet nyilvános a felület. Ám miután az Amazon semmit nem reagált, megjelent a cikk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból

A Xiaomi megtrollkodta az Apple-t: ők semmit nem hagynak ki a dobozból

Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés

Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió