szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jura időszakban élt tengeri ragadozók maradványait tárták fel kutatók a chilei Atacama-sivatagban.

A Chilei Egyetem szakemberei szerint a plioszauruszok nagyjából 160 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllők voltak és harapásuk erősebb volt, mint a Tyrannosaurus rexé. A most felfedezett, Journal of South American Earth Sciences című folyóiratban bemutatott ősmaradványok a csoporttól származó második legrégebbi leletek, amelyeket a déli féltekén találtak.

A chilei Atacama területének nagy részét egykor a Csendes-óceán borította, ám mostanra kavics- és homoksivataggá vált, amelynek egyes részein évekig nem esik az eső. A térséget egykor a plioszauruszok uralták. Az "ökológiailag a kardszárnyú delfinekhez hasonló" teremtményeknek nagyméretű koponyájuk, megnyúlt pofájuk, rövid nyakuk és veszedelmes fogaik, áramvonalas testük és uszonyszerű végtagjaik voltak.

A kutatók állkapocs-, fog- és végtagtöredékeket találtak a Loa folyó medencéjének két pontján, a Calama nevű bányaváros közelében.

A 2017 óta vizsgált egyik teljes fosszília valószínűleg 6-7 méter hosszú. A koponya nagyjából egyméteres, a fogak 8-10 centiméter hosszúak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is