szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ 65 országának, kormányának vezetője írta alá az ENSZ-ben azt a megállapodást, amely szerint 2030-ra visszafordítják a természet pusztulását. David Attenborough szerint most minden lépésre szükség van.

Komoly figyelmeztetést adott ki az Egyesült Nemzetek Szervezete egy évvel ezelőtt: a szakemberek számításai szerint a környezetszennyezés miatt mára nagyjából 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye, és jelenleg a "hatodik nagy kihalás" előszobájában járunk.

Ennek apropóján a világ 65 országának és kormányának vezetői írtak most alá egy megállapodást arról, hogy 2030-ig megpróbálják visszafordítani a helyzetet. Az ENSZ által szervezett virtuális eseményen David Attenborough is felszólalt, és arra szólította fel a világ vezetőit, tegyenek többet a természet védelme érdekében – számolt be róla a BBC.

Attenborough szerint a jelenlegi helyzetért a vadászat, a természetes élőhelyek folyamatos pusztítása és más emberi tevékenységek a felelősek. És ha a kihalás ténye nem lenne elég ijesztő, a szakember szerint azzal is számolnunk kell, hogy a vadon élő állatok életterének csökkenése miatt újfajta betegségek üthetik majd fel a fejüket.

©

Az ENSZ eseményével kapcsolatban Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy az évtized végére 26-ról 30 százalékra növelik a védett területek arányát az Egyesült Királyságban. A természetvédelmi szervezetek üdvözölték a döntést, és arra emlékeztettek: jelenleg az Egyesült Királyságnak van az egyik legtöbb tennivalója a természet védelme érdekében, az őshonos emlősök negyedét ugyanis a kihalás veszélye fenyegeti.

Ha a világ vezetői valóban lépni akarnak, az más országokra is kihatással lehet. Csökkenhet például azoknak az élelmiszereknek a kereskedelme, amelyeket a természet károsításával állítottak elő. Ilyen például a dél-amerikai területeken a marhatenyésztés, ami miatt a helyiek folyamatosan pusztítják az Amazonas őserdejét.

©

Craig Bennett, a The Wildlife Trusts vezetője szerint a Johnson által tett ígéretekénél sokkal komolyabb lépésekre van szükség, az általa említett 26 százalékban ugyanis a nemzeti parkok, valamint azok a helyek is benne vannak, ahol elsősorban a táj szépsége, nem pedig a biodiverzitás a jellemző.

Szerinte a valóságban legfeljebb 5-10 százaléknyi területet védhet jelenleg a brit kormány, ami rendkívül kevés.

A kormányoknak ugyanakkor nemcsak a kihalás ellen kell felvenniük a kesztyűt. A Nature Ecology című szaklapban megjelent beszámoló szerint a maszkellenesek, a vírustagadók és oltásellenesek mellett egyre hangosabbak a kihalástagadók is, akik szerint az állatfajok nem tűnhetnek csak úgy el – már csak azért sem, mert ez szerintük lehetetlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is