szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ sok országának lakója egyáltalán nem rendelkezik lakcímmel, vagy amit használ, az nem elég pontos. E két problémán hivatottak segíteni a Google plusz kódjai (Plus Codes), melyek végre a szélesebb kör számára is elérhetők.

Immár nem csak androidos eszközökön használható a Google térképszolgáltatásához szorosan kapcsolódó, Plus Codes nevű alternatív címrendszer – jelentette be a keresőcég. A néhány éve már létező, de folyamatosan okosodó fejlesztés előnye, hogy azoknak a területeknek is saját azonosítót generálhat vele a felhasználó, ahol máshogy erre nem lenne lehetőség. A kód másolható és okostelefonra is továbbítható (például Facebook-üzenetben), így rögtön be is tallózható vele a kombináció mögötti digitális cím.

A Plus Codes (magyarul plusz kódok) nem utcaneveket használ, hanem alfanumerikus karaktereket, vagyis számokat és (ékezet nélküli) betűket. Az azonosító igen rövid (jellemzően pár karaktert tartalmaz), szemben például a koordinátákkal, melyeket szélességi és hosszúsági fokok alapján határozunk meg. A Somogy megyei Kisbárapáti egyik utcája esetében például így:

46°36'42.1"N 17°52'36.2"E

Bár ez az azonosító is elég sokatmondó, a Google által csak nemrég bemutatott plusz kódok valamivel szembarátabbak. Így néz ki a fenti karaktersor, ha az újfajta jelölést használjuk:

JV6G+MM Kisbárapáti

A plusz kódok másik előnye, hogy sima Google kereséssel is behozhatók, használatukhoz nem szükséges internet, ezenkívül bármilyen földrajzi területhez hozzárendelhetők. A fejlesztés természetesen összhangban áll a Google saját térképével, így az újfajta rendszer előnyei is ott mutatkoznak meg.

A Plus Codes egy ideje már Magyarországon is elérhető, és nemcsak mobilról, hanem asztali böngészőből is. Ahhoz, hogy egy területhez ilyen azonosítót rendeljen valaki, a következőt kell tenni: nyissuk meg a Térképet (Maps), majd a jelölőt (gombostűt) helyezzük el ott, ahova navigálni szeretnénk magunkat vagy másokat. Ezután lent, az újonnan felbukkanó kis ablakban, ahol a koordináták látszódnak, nyomjunk a hosszú számsorra, és balra, a beúszó részen, a településnév alatt máris megkapjuk a jelöléshez tartozó kódot.

A digitális címek számos másik helyzetben is jól jöhetnek:

  • egy külföldi ismerősnek könnyebb lehet vele megtalálni a keresett utcát (hiszen például az Andrássy 32-t valószínűleg nem fogja érteni);
  • veszélyhelyzetben pedig egyszerűbben beazonosítható cím generálható vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot