szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Boros Anita, az innovációs minisztérium (ITM) államtitkára és kutatócsapata is nyert milliókat az idei OTKA-lista szerint, ám Boros nevét később lecserélték a pályázatban, a munka pedig eltűnt – hogy aztán egy másik kategóriában előbukkanjon.

Rövid időn belül két lényeges változás is történt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának, Boros Anita OTKA-pályázatával. Mint azt a Magyar Hang is írja, az OTKA a magyar tudománytámogatási rendszer alapköve, a kutatók ennek segítségével (illetve pályaműveik benyújtásával) esélyt kapnak, hogy kutatási projektjeik/terveik finanszírozást nyerjenek.

Az ügy önmagában nem volna túl izgalmas, ha Boros nem lenne annak az ITM-nek az államtitkára, amely az OTKA-pályázatok elbírálását is felügyeli. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője rá is kérdezett a parlament hétfői ülésén, hogy ugyanarról a Boros Anitáról van-e szó, és mint kiderült, igen. Aratónak egy Fenntarthatóság és jog című pályázat keltette fel a figyelmét, amely szintén ott volt az OTKA idei nyertesei között, és amelynek pályázói csoportját név szerint Boros Anita vezette. A pályázat hivatalosan közel 36 millió forintot nyert.

A történet ezután még bonyolultabbá vált: az OTKA-győzteseket bemutató oldalon Boros neve eltűnt, pontosabban Kecskés Gáborra változtatták azt, még később pedig az egész pályázat lekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) honlapjáról. A rejtélyt a 444.hu-nak sikerült megoldania: a pályázat nem megsemmisült, hanem átkerült egy új kategóriába, a "szakpolitikailag támogatott pályázatok" közé. Ebben a listában összesen hét pályázat szerepel, köztük Borosé, csak már Kecskés Gábor neve alatt.

A jelenséget azzal magyarázza az NKFI Hivatal, hogy “az Élvonal pályázatok nemzetközi mércéhez történt igazítása nyomán” mintegy 300 millió forint maradvány keletkezett, amely pedig további hét pályázat támogatását tette lehetővé. Azt is írják, hogy a “projektek támogatásáról a kollégiumok javaslatától függetlenül a többletforrás terhére az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai szempontok mentén döntött”, noha azt nem részletezik, mit értenek ez alatt.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a Boros OTKA-pályázatának kihirdetése előtt a Palkovics László vezette ITM gyakorlatilag átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról, amely hatására “vonal alatti pályázó” is bekerült az idei nyertesek közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident