szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan technológiát szabadalmaztatott a Samsung, amelyet bevetve egészen futurisztikus, akár teljesen átlátszó is lehet egy okostelefon, de akár egy játékkonzol vagy egy televízió is.

Egy sor új eszközt jelentett be nemrégiben a Samsung, azonban a háttérben már a jövőre is gondolnak, és ma még szinte elképzelhetetlen eszközöket is terveznek. Ilyen például egy teljesen átlátszó telefon, amelyről – a holland LetsGoDigital oldal jóvoltából – egy nemrég felfedezett szabadalom árulkodik.

A Samsung még januárban nyújtotta be a kérelmet az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához (USPTO), és augusztus 27-én tették közzé. A szabadalom egy olyan technológiát ír le, amellyel átlátszó okostelefon készíthető, de más elektronikai termékeknél, például televíziónál, monitornál, laptopnál vagy akár játékkonzolnál is használható.

©

A szabadalom részletezi az átlátszóság eléréséhez szükséges rétegeket és alkatrészeket. A szabadalmi képeken egy modern okostelefon látható keskeny kerettel és nagy átlátszó kijelzővel. Egyébként a leírás szerint OLED képernyőt használnának, ami átlátszó kijelzőpanellel van ellátva, így a felhasználók, amellett hogy láthatnák a tartalmat, át is látnának a telefonon. Egyébként a szabadalmi leírás szerint a kijelző lehet lapos vagy akár hajlékony, hajtogatható, feltekerhető is. (Hogy el tudjuk képzelni, milyen is lehet egy ilyen átlátszó telefon, a LetsGoDigital oldal Giuseppe Spinellivel együttműködve 3D-s renderelt képeket hozott létre.)

©

Felvetődik persze a kérdés, van-e értelme mindennek. Figyelemfelkeltésre valóban jó lehet egy ilyen eszköz, azonban meglehetősen zavaró lehet az alkalmazások kezelése, miközben átlátunk a képernyőn. Bár az átlátszó megjelenítés teljesen másmilyen élményt nyújt, az továbbra is kérdéses, mennyire tudja megkülönböztetni a szem az előteret és a hátteret.

Az is érdekes, vajon hova kerülnének az alkatrészek. Feltehetően a keretbe, de akkor annak azért egy picit vastagabbnak kellene lennie a szokásosnál. A szabadalmi leírás szerint a Samsung úgy is dönthet, hogy a képernyőnek csak egy részét teszi átlátszóvá, így az említett problémákat máris orvosolni lehet. Ezenkívül a gyártók már egy ideje dolgoznak az alkatrészek számának csökkentésén is, anélkül, hogy a funkciókat veszélyeztetnék.

Ha már a hozzáadott értéket keresnénk, a LetsGoDigital szerint ilyen lehetne egy kétoldalas érintőképernyő új működési lehetőségekkel. Például fényképezés közben jó képet lehetne kapni a fényképezendő tárgyról az átlátszó képernyőn. A kétoldalas képernyő segíthetne a többfeladatos feladatok elvégzésében, hiszen mindkét alkalmazásban egy másik alkalmazás futhatna, illetve a kiterjesztett valóság területén is el lehetne érni bizonyos előnyöket. Ettől függetlenül a kérdés azért még mindig megmarad: lenne-e és mekkora piac az ilyen telefonok számára?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!