szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két és fél tonna szemét robbant volna fel.

Hajszálon múlt, hogy nem ütközött össze két irányíthatatlan űrobjektum, ami katasztrofális veszéllyel fenyegette a műholdas infrastruktúrát, de akár a Nemzetközi Űrállomást is – írja a BBC.

Az egyik tárgy egy üzemképtelen, régi orosz műhold volt, a másik pedig egy kiégett kínai rakétafokozat; a két objektum együttes tömege meghaladja a két és fél tonnát. Az ütközés veszélyére az űrszemét követésével foglalkozó LeoLabs hívta fel a figyelmet.

Ekkora tárgyak találkozásakor óriási törmelékfelhő keletkezne, aminek nyomán újabb ütközések következnének, és még több űrszemét jönne létre. A régóta ismert Kessler-szindróma ezt a lehetséges katasztrófát írja le: az egymást követő űrkarambolok lavinaszerűen teríthetik be a legzsúfoltabb pályákat, ezzel ellehetetlenítve a műholdas szolgáltatásokat, és életveszélyessé téve az űrhajózást.

A két tárgy ráadásul ezer kilométeres magasságban kering, vagyis a törmelék nagyon sokáig nem lépne be a légkörbe, így évekig veszélyt jelentene.

Az előre jelzett ütközés most nem történt meg, de így is csaknem egymillióra becsülik az 1 centiméternél nagyobb tárgyak számát a Föld körüli pályákon. Évente körülbelül tucatnyi baleset történik, ezek között nemcsak ütközések szerepelnek, hanem a megmaradt üzemanyag vagy akkumulátorok felrobbanása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház