szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szlávik János az ATV-nek korábban azt mondta: nem állítják le Magyarországon a remdesivir klinikai vizsgálatát, csak azért, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, hogy a szer nem hatásos. “Ez nem ilyen egyszerű” – mondta a főorvos a csatornának.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hét Covid–19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban – tudatta hétfőn a Semmelweis Egyetem.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény Covid–19 betegeket ellátó osztályára.

Ugyanakkor a remdesivir amerikai változatát már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. “Az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid–19 beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor” – közölte Gál János klinikaigazgató.

Azóta a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően 5, esetenként 10 napon át.

A közlemény szerint a vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A Semmelweis Egyetem klinikáin a Covid–19 betegek kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg – közölték.

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. “Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák ezt az egyetemen a COVID-betegek esetében”.

A WHO szerint a remdesivir hatástalan, de Szlávikék nem állnak le

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemzetközi kutatás eredményeit úgy összegezte, hogy a remdesivir nem gyógyítja a koronavírus-betegeket, Magyarországon nem állnak le a klinikai vizsgálatok – ez utóbbit Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa erősítette meg az ATV-nek.

Szlávik szerint „ez nem ilyen egyszerű”, illetve, mondta, “nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti”. A főorvos szerint egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni, és az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.

“Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer” – közölte.

A remdesivirrel kapcsolatos újabb kutatást 30 ország több mint 11 ezer koronavírusos betegével végezték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor