szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindeddig nem lehetett látni azt az ősi műalkotást, amely a régészek szerint még a híres Nazca-vonalaknál is régebbi lehet.

A perui kulturális minisztérium egy új geoglifa, vagyis földvéset felfedezését jelentette be. A műalkotás egy hatalmas, 37 méteres macskát ábrázol. Az ábrát a perui Nazcában, egy domboldalon találták. A Nazca-macskát eddig egyáltalán nem lehetett látni, az csak azután vált megfigyelhetővé, hogy a régészek megtisztították a helyszínt.

Az ábra vonalai 30-40 centiméter vastagok.

Az új ábra a szakértők szerint a Paracas-kultúrából származhat. A macskaábrázolás gyakori tevékenység volt a paracasiaknál, rengeteg olyan kerámia maradt fenn, melyeken ilyen állatok láthatók.

©

A geoglifákat általában a felszíni réteg átmozgatásával vagy a talaj lemélyítésével hoznak létre, de gyakori még a kővel való kialakítás technikája is. Érdekesség, hogy a földvésetek között megkülönböztetnek negatív és pozitív geoglifákat is, és persze nem csak állatokról készülhetnek ilyesmik: egyszerű geometrikus formákat is ábrázolhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a mókus csúnyán berúgott

Ez a mókus csúnyán berúgott

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész