szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Firefox böngésző mögött álló Mozilla szerint a Facebooknak és Twitternek haladéktalanul lépéseket kell tennie, hogy a közelgő amerikai elnökválasztásra mérsékelni tudják a platformjukon terjedő álhíreket, dezinformációs kampányokat.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

A Facebook és a Twitter segítségét kéri a Firefoxot működtető nonprofit vállalat, a Mozilla, hogy a november 3-i amerikai elnökválasztás ne az álhírekről szóljon, a választók minél kevesebb hazug állítással találkozzanak. A cég egy nyílt levelet is közzétett az egyik vezető amerikai napilapban, a Washington Postban. (A kinagyított, olvashatóbb verziót itt találja.)

A levélben a Mozilla elismeri a két vállalat igyekezetét, eddigi erőfeszítéseit, de úgy látják: azok nem elégségek. Szerintük sok múlik azon is, hogyan sikerül kezelni a platformok egyik súlyos gondját, az álhíreket, melyek természetesen nem csak a közelgő voksolás idején jelentenek gondot.

A Mozilla arra is kitér, milyen konkrét cselekedetet vár a két érintettől: az egyik, hogy a Facebook kapcsolja le az ajánlott csoportok (Group Recommendations), a Twitter pedig az úgynevezett népszerű topikok (Trending Topics) nevű funkcióját. A böngészőt készítő cég szerint a két programbeállítás

alkalmas az álhírek felerősítésére és gyors elterjesztésére, amiből értelemszerűen semmi jó nem származhat.

A Mashable szerint a Mozilla kérése nem teljesen alaptalan, főleg a Facebook esetében: a szolgáltatásban létrehozott csoportokban (persze nem mindegyikben) rengeteg a hamis információ, és az sem ritka, hogy dezinformációs kampányok céljából hoznak létre ilyeneket, jellemzően kamuprofillal.

A Mozilla által küldött levelet a cég minden munkatársa szignózta, és név szerint szólítják meg benne a Facebook-főnök Mark Zuckerberget, illetve a Twittert vezető Jack Dorseyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad