szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már világszerte elérhető a BBC apró szerkezetének frissített változata, mellyel a legkisebbek sajátíthatják el a programozási szemlélet alapjait. Ez nem csak annak hasznos, akiből programozó lesz.

A Micro:bit egy tenyérben elférő eszköz, ami LED lámpákat, valamint különböző érzékelőket tartalmaz. A gyerekek négy programozási nyelv közül választhatnak, hogy melyikkel írnak parancsokat a kütyünek – böngészőben, esetleg mobilra vagy táblagépre készült alkalmazásban –, amit aztán át kell tölteniük a készülékbe, hogy az végre tudja hajtani a feladatot. Ez lehet egy üzenet vagy alakzat megjelenítése, vagy más hasonló feladat. A BBC évekkel ezelőtt úgy döntött, minden, 11. életévét betöltött brit gyereknek küld egyet a Micro:bit-ből, hogy segítse az egyre több munkakörben hasznos algoritmikus szemlélet kifejlődését.

[Az ország, ahol a közmédia egy kütyüvel megfejti a munkaerőpiacot]

A 2015-ben útjára indított projekt a BBC szerint mára ott tart, hogy a világ több mint 60 országában mintegy 25 millió gyerek használja a kütyüt. A programot azóta a Micro Bit Educational Foundation nevű alapítvány koordinálja.

Az idei, új modell továbbra is egy miniatűr egység, ugyanakkor van már rajta hangszóró és mikrofon is, illetve a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást is használhatjuk vele.

©

A készülék jobb processzort és több memóriát kapott, emellett van rajta egy érintésérzékelő is. Az alapítvány azt tervezi, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel 5000 darabot oszt majd szét a brit családok között, hogy ezzel segítse az otthoni oktatást. A készüléket 11,5 fontért kínálják, Magyarországon 6-8000 forint körüli összegért lehet beszerezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!