szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az apró jármű olyan kicsi, hogy egy emberi hajszálban is elférne. A kutatók speciális 3D-s nyomtatási technikával állították elő a tárgyat és számos másikat.

Sejtméretű az a hajó, amelyet a Leiden Egyetem tudósai állítottak elő egy speciális 3D-nyomtatási módszerrel, hogy a mikroszkopikus világ működését tanulmányozhassák. A holland kutatók által előállított hajó olyan kisméretű, hogy egy emberi hajszálban is közlekedhetne: a Benchy nevű jármű mindössze 30 mikrométer hosszú. A mikrométer a méter egymilliomod része (a milliméter ezredrésze).

A kutatók az úgynevezett microswimmerek (mikroúszók) tanulmányázásra készítették a parányi hajót, illetve számos másik tárgyat. Ezek az apró organizmusok a véráramban is találhatók, de ilyenek például a hímivarsejtek is. Közös tulajdonságuk, hogy folyadékban önállóan, segítség nélkül képesek előrébb jutni.

©

A hajó elkészítése önmagában nem segíti a microswimmerek jobb megismerését, sokkal inkább a jövő szempontjából hangsúlyos a munka: a tudósok régóta szeretnének olyan miniatűr orvosdiagnosztikai robotokat készíteni, amik az emberi testben úszva keresik fel a betegséget. A hajócska ezek eljövetelét segíti.

A Benchyt precízen vezérelhető lézernyalábok segítségével öntötték formába, külsőre pedig ugyanúgy néz ki, mint egy rendes gőzös. A munkában a már kereskedelmi forgalomban is elérhető nyomtató, a Nanoscribe 3D volt a tudósok segítségére. Ezzel olyan bonyolult alakzatok is előállíthatók, mint a sci-fikben látott űrhajók. Repülni persze nem tudnak, de már az is csoda, hogy ekkora méretben előállíthatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött