szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sztamen Grigorov születésének 142. és halálának 75. évfordulója alkalmából cserélte ma le logóját a Google.

Nem biztos, hogy lennének ma joghurtok a boltok polcain, ha nem lett volna Sztamen Grigorov, aki felfedezett egy, a joghurtkészítés során használatos baktériumot. De csöppet sem mellékes, hogy a tuberkulózis kezelésével folytatott munkássága hozzájárult a tbc elleni első vakcina kifejlesztéséhez.

Sztamen Grigorov 1878. október 27-én született Bulgária Sztuden Izvor nevű falvában. A természettudományokban Montpellier városában mélyedt el, majd Franciaországból Svájcba került. Az orvostudományt már ott, Genfben tanulta ki, ahol Léon Massol professzor mikrobiológiai laborjában, mindössze 27 évesen fedezte fel a Lactobacillus bulgaricus nevű baktériumot, melyet joghurtkészítésre használt – az étel fogyasztása közben ábrázolja őt ma főoldali grafikáján a Google.

A bolgár kutatóorvos a joghurtra nem csak finomságként tekintett, hanem terápiás célokkal is kísérletezett vele. Az élelmiszer vitamintartalmának köszönhetően Grigorov sikeresen alkalmazta azt több különféle megbetegedésekre, a gyomorbántalmak mellett például a tuberkulózis ellen is.

Ez utóbbi kór érdekelte legjobban, évtizedeken át dolgozott gyógymódján, melynek hatékonyságát egy oltóanyagról szóló kísérletről írt tanulmányában bizonyította.

Érdekesség, hogy Sztamen Grigorov nem csak október 27-én született, hanem ezen a napon is hunyt el: pontosan 67. születésnapján érte a halál, Szófiában.

Ma Grigorov szülőfaluja ad otthon a világ egyetlen joghurtmúzeumának.

Ha máskor sem akar lemaradni a Google grafikái mögötti történetekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!